Něco málo o stolování a jedení sushi:
Na stole kromě sushi by neměla chybět miska s sojovou omáčkou, do které si sushi můžeme namočit. Další součástí je Wasabi pasta, ta už může být obsažené v sushi, ale pro ty co ji mají rádi se dá kousek na talíř. Poslední je nakládaný zázvor.
K jedení sushi se používají hůlky a nebo jen ruce.
A proč se vlastně Wasabi a zázvor používá? Není to jenom kvůli chuti, ale Wasabi pomáhá v žaludku trávit syrovou rybu. Závor nám zase neutralizuje chuť v puse, abychom si lépe vychutnali chuť sushi.
Ingredience pro klasické Maki Sushi:
Řasa nori ( 1 řasa - 12x sushi kousků)
Rýže na sushi
Rýžový ocet
Tuňák/losos
Wasabi pasta
(Okurka, Japonská majonéza, sezam)
Příprava:
Nejdříve si dáme vařit rýži. Pozor rýže musí být na sushi - lépe lepí a proto se snadněji balí. Nesolíme! Po uvaření smícháme trochu rýžového octa s vodou a uvařenou rýži jím pokapeme. Okyselenou rýži necháme vystydnout. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Řasu nori si přepůlíme. Lososa, tuňáka nebo klidně i tuňáka z konzervy (ale to není ono...) si nakrájíme na tenké proužky 0,5 - 1cm tlusté. Můžeme si nakrájet i okurku na proužky.

(Při přípravě si dejte stranou misku s vodou kam si namáčejte ruce, aby se vám lépe pracovalo s rýží.)
Itadakimasu, dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat