středa 6. února 2013

Maki Sushi

Tradiční Japonský pokrm sushi ( 寿司 ) se v posledních letech stává populární jak po celém světě, tak i u nás v České republice. Přitom tato delikatesa je stará už přes tisíc let ( poprvé je o něm zmínka roku 718 n. l.). Jenže v těch dobách se nejednalo o ryby (maso bylo zakázané), sushi totiž znamená kyselá rýže. Až později se sushi začalo vyvíjet. A proto dnes existuje spoustu druhů. U nás je nejznámější druh Maki. Ale jak už sem zmínil variací je mnoho - Nigiri, Temaki, Nigirizuši, Čirashi,...

Něco málo o stolování a jedení sushi:
Na stole kromě sushi by neměla chybět miska s sojovou omáčkou, do které si sushi můžeme namočit. Další součástí je Wasabi pasta, ta už může být obsažené v sushi, ale pro ty co ji mají rádi se dá kousek na talíř. Poslední je nakládaný zázvor.
K jedení sushi se používají hůlky a nebo jen ruce.

A proč se vlastně Wasabi a zázvor používá? Není to jenom kvůli chuti, ale Wasabi pomáhá v žaludku trávit syrovou rybu. Závor nám zase neutralizuje chuť v puse, abychom si lépe vychutnali chuť sushi.

Ingredience pro klasické Maki Sushi:

Řasa nori ( 1 řasa - 12x sushi kousků)
Rýže na sushi
Rýžový ocet
Tuňák/losos
Wasabi pasta
(Okurka, Japonská majonéza, sezam)

Příprava:

Nejdříve si dáme vařit rýži. Pozor rýže musí být na sushi - lépe lepí a proto se snadněji balí. Nesolíme! Po uvaření smícháme trochu rýžového octa s vodou a uvařenou rýži jím pokapeme. Okyselenou rýži necháme vystydnout. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Řasu nori si přepůlíme. Lososa, tuňáka nebo klidně i tuňáka z konzervy (ale to není ono...) si nakrájíme na tenké proužky 0,5 - 1cm tlusté. Můžeme si nakrájet i okurku na proužky.

Na bambusovou rohožku si dáme řasu, na ni dáme rýži, a uplácneme ji tak aby na jednom konci řasy zbyl 1cm okraj bez rýže. Doprostřed dáme lososa (můžeme přidat i okurku, posypat sezamem nebo dát japonskou majonézu). Na prst si dáme trochu wasabi pasty a potřeme jím rýži. Trochou vodu můžete pokopat okraj řasy bez rýže ( lépe se pak zabalí řasa). Horní okraj řasy přehněte přes dolní a pořádně přimačkávejte. Až na sobě budou ležet oba konce rohožky, trochu pomocí rohožky stáhněte rolku, ale nikdy neválejte rolkou dokola. Nyní už rolku můžeme nakrájet. A to tak, že ji přepůlíme a obě rolky postavíme za sebe a nyní je najednou rozdělíme na tři dílky.

(Při přípravě si dejte stranou misku s vodou kam si namáčejte ruce, aby se vám lépe pracovalo s rýží.)

Itadakimasu, dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat