Jak mnozí z Vás ví, pizza je tradiční pokrm pocházející z Itálie. Ve světě existuje spousty variací na tradiční recept. U nás v České republice se pizza peče více do italského stylu. Americká má více silnější těsto, stejně tak pizza ze Sicílie.
Pizza bývala jídlem chudých, proto se taky na ni používají levné základní suroviny - mouka, voda, sůl, droždí, olej. Vůbec nejznámější je pizza Margherita. Vyznačuje se tenkým těstem a základní ingredience jsou sugo (rajčatový protlak), mozzarella a bazalka - neboli tři barvy italské vlajky (zelená, bílá a červená).
Recept na těsto:
Ingredience:
3 hrníčky mouky
1/2 až 3/4 hrníčku vodu (doporučuji dát méně a pak dolévat)
asi lžička soli
velká lžíce olivového oleje
troška droždí (stačí velmi málo 2 - 5 gramu)
Postup:

Do velké mísy vsypeme mouku a sůl. Pořádně promícháme. Rozdrolíme droždí a opět promícháme. Poté přidáváme vodu. Prohněteme a přidáme olej. Pořádně uhněteme. Výsledné těsto by mělo být tvárné, ne příliš měkké ani tvrdé a nemělo by se lepit. Těsto si dáme na vál, pomoučíme ho. Nyní musíme těsto zpracovat. Existuje spousty druhů jak správně těsto zpracovat. Nejdříve těsto klasicky rukama zpracujte jako když děláte například kynuté knedlíky. Nakonec doporučuji těsto trochu rozplácnout a jeden okraj přeložit doprostřed a přimáčknout, to samé udělat s další částí a další a další.... Prostě to dělat do kola, dokud ze spodu nebude těsto krásně hladké. Těsto nyní rozdělte na 4 menší kousky a opět opakujte předešlý krok přikládání krajů doprostřed. Nakonec těsto položte na nějaký talíř, pokapte olivovým olejem a celý bochánek těsta jím potřete ( - těsto nesmí vyschnout). Přikryjte igelitovým sáčkem a dejte do lednice na 24hodin. Pečeme na co největší stupeň asi 15 minut.
Buon Appetito, dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat